GHID PRIVIND APLICAREA TEMELOR ORIZONTALE ÎN CADRUL PROIECTULUI IES INOVARE IN ECONOMIA SOCIALA

1.     SCOPUL GHIDULUI

Prezentul ghid descrie temele orizontale prevăzute în cadrul cererii de finanțare și modalitățile de aplicare și respectare a acestora în derularea activităților proiectului, în special în cadrul activităților derulate cu grupul țintă și a activitatilor in cadrul proiectului.

Ghidul de față își propune să sprijine experții proiectului „IES-INOVARE IN ECONOMIA SOCIALA” în integrarea principiilor orizontale privind egalitatea de șanse și nediscriminarea și dezvoltarea durabilă pe parcursul derulării activităților proiectului. De asemenea, ghidul îşi propune să ajute beneficiarii să fie incluși în activitățile proiectului.

  • DOMENIUL DE APLICARE AL GHIDULUI

Prezentul ghid se utilizează de către echipa de implementare a proiectului,  în vederea bunei derulări a proiectului „IES-INOVARE IN ECONOMIA SOCIALA”  și respectarea principiilor orizontale. Prin prezentul ghid ne propunem realizarea unei informari pe teme orizontale destinate membrilor din GT prin intermediul căruia care vor fi informati despre metodele de combatere a discriminării, segregării sau lipsa tratamentului egal la locul de muncă.

De asemenea, vizează informarea viitorilor angajați despre piedicile întâmpinate de persoanele din grupuri vulnerabile la integrarea într-un mediu profesional, precum și, propune metode inovative de combatere a fenomenelor de discriminare, segregare, tratement neechitabil în raport cu oamenii în general și în mod specific cu persoanele din grupuri defavorizate/vulnerabile.

3.     DESCRIEREA TEMELOR ORIZONTALE ȘI MODALITĂȚILE DE RESPECTARE A ACESTORA LA NIVELUL PROIECTULUI

3.1 Descrierea principiilor orizontale cuprinse în cererea de finanțare

              Promovarea egalității între bărbați şi femei

In elaborarea proiectului, s-au luat in considerare respectarea si promovara egalitatii intre barbati si femei, prin definirea obiectivelor, rezultatelor si activitatilor proiectului si a metodologiei de implementare si a responsabilitatilor membrilor in concordanta cu linile directoare trasate de legislatia nationala prin L202/2002, L448/2006,OUG137/2010, H nr.237/2010 privind aprobarea Strategiei nationale pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati, cat si de legislatia comunitara prin Tratatul Comisiei Europene. Au fost luate in considerare si prevederile urmatoarelor acte normative de la nivel European: Directiva Remunerarii egale, Directiva tratamentului egal, Directiva egalitatii de rasa si si etnie Directiva egalitatii ocuparii locurilor de munca. In implementare proiectului vor fi respectate principiile egalitatii de sanse si nediscriminarii resectiv sex, rasa, religie, etnie, varsta, nationalitate. Astfel selectia expertilor se va face in mod transparent prin promovarea posturilor disponibile si selectarea angajatilor pe criterii de competenta, specializare, expertiza detinuta. Echipele vor fi formate deopotriva din femei si barbati, selectia facandu-se in mod nedescriminatoriu.  Principiul nediscriminarii va fi implementat in toate activitatile proiectate. Informarea si publicitatea din cadrul proiectului vor fi realizate astfel incat sa asigure o vizibilitate maxima tuturor categ de persoane incluse in GT. In plus, min 30% dintre studentii inscrisi in proiect vor fi femei, accesul acestora la toate activitatile proiectului fiind garantat. In selectia GT se va avea in vedere asigurarea unei proportii corecte intre numarul de femei si barbati si a diversitatii dpdv etnic si a incluziunii persoanelor cu dizabilitati. Pentru atribuirea de contracte, acest principiu va fi respectat in derularea procedurilor de achizitie publica. Toti operatorii economici vor avea posibilitatea de a participa la proceduri de atribuire si achizitie.

Dezvoltarea durabilă

Poluatorul plateste

In toate activitatile proiectului, principiul va fi adus la cunostinta grupului tinta ca o metoda de constientizare a impactului asupra naturii. Principiul prevede ca „plata costurilor cauzate de poluare sa fie suportata de cei care o genereaza”, astfel incât toate persoanele implicate in activitatile proiectului sa constientizeze importanta asumarii raspunderii in raport cu mediul inconjurator. Totodata, se va tine cont de acest principiu in achizitiile derulate la nivelul proiectului avandu-se in vedere utilizarea eficienta a resurselor achizitionate si utilizate pentru implementarea proiectului. Un ecosistem solid si gestionarea resurselor sunt vitale în contextul de promovare a unei cresteri economice sustenabile, fapt ce va fi implementat beneficiarilor proiectului in toate stadiile acestuia. Principiul dezvoltarii durabile va fi integrat in toate aspectele proiectului, inclusiv in alegerea domeniilor economice in care se vor derula stagiile de practica. Devoltarea durabila va viza si spectrul economico-social prin asigurarea tranzitiei de scoala la viata activa si gresterea gradului de ocupare a tinerilor. Atingerea obiectivelor dezvoltarii durabile nu se poate realiza făra o schimbare de mentalitate a oamenilor si a comunitatilor capabile sa utilizeze resursele in mod rational si eficient si sa descopere potentialul economic al economiei, asigurandu-se prosperitate, protectia mediului si coeziune sociala.

Protectia biodiversitatii

In corelare cu principiul protectiei biodiversitatii si asigurarii unui climat favorabil conservarii acestui patrimoniu, vom avea in vedere utilizarea eficienta a resurselor, dar si utilizarea, in masura in care acest lucru va fi posibil, a materialeleor biodegradabile. Activitatile proiectului nu vor genera cantitati mari de deseuri. Bunele practici implementate in proiect din perspectiva biodiversitatii vor fi dismenitate la nivelul comunitatii, a grupului tinta si incluse in modul de lucru a experilor implicati in activitatile proiectului. In vederea crearii unui mod proprice de lucru si constientizarii importantei acestui domeniu, se vor consulta experti din cadrul parteneriatelor existente prin care sa se asigure un flux informational in privinta protectiei biodiversitatii. Astfel, prin intermediul activitatilor de informare si publicitate ale proiectului, vom promova si principiile dezvoltarii durabile, introducand in materialele promotionale mesaje scurte de informare si constientizare cu privire la protectia mediului, utilizarea eficienta a resurselor, etc.

              Non-discriminare

Proiectul este in conformitate cu politicile Uniunii in ceea ce priveste non-discriminarea. Astfel ca, in cadrul proiectului selectia GT nu se va face nicio excludere sau preferinta, indiferent de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, convingeri, gen, orientare sexuala, varsta, handicap, apartenenta la o categorie defavorizata sau orice alt criteriu care ar avea ca scop restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii in conditii de egalitate a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute prin lege. Se va respecta principiul nediscriminarii, in proiect fiind incluse persoane indiferent de sex, nationalitate, etnie, convingeri religioase, varsta, orientare sexuala, limba, categorie sociala, handicap, boala cronica, apartenenta la o categorie defavorizata/ marginalizata. Mai mult, minim 30% din grupul tinta vor fi femei, fiind garantat accesul acestora la toate activitatile proiectului. Metodologiei ce vor fi dezvoltate si actualizate in perioada de implementare a proiectului vor asigura un sistem unic la nivel de proiect de tratament egal si nediscriminare in toate activitatile derulate prin proiect. Activitatile ce vizeaza inovarea sociala, precum si subventiile de participare la stagiile de practica au menirea de a asigura resurse materiale si financiare tuturor persoanelor din GT, indiferent de statutul social sau veniturile de care dispune. Aceasta etapa asigura premise egale pentru toti studentii, iar activitățile online si offline derulate cu studenții vor asigura diseminarea modelelor de buna practica in relatia cu persoanele din grupuri defavorizate in mod specific, dar si la modul general, in ceea ce priveste interactiunea umana.

Accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități

In corelare cu principiul non-discriminarii, proiectul abordeaza principiul accesibilitatii persoanelor cu dizabilitati prin posibilitatea oferita persoanelor cu dizabilitati de a avea acces, in conditii de egalitate cu ceilalti, la toate serviciile si facilitatile oferite prin proiect. Punem accent pe acest principiu intrucat este o conditie premergatoare pentru participarea la viata sociala si economica. Avand in vedere ca persoanele ce sufera de diferite boli si/ sau dizabilitati din grupul tinta intampina o forma mai avansata de discriminare comparativ cu celelalte, neavând la dispozitie, de cele mai multe ori, infrastructura care sa le asigure un nivel decent de trai se va incerca, in masura in care acest lucru va fi posibil, amenajarea infrastructurii de acces. Beneficiul adus acestei categorii de persoane este reprezentat prin promovarea in mediul on-line prin intermediul site-ului si paginii de facebook a proiectului, precum si prin accesul in timp real la restul informatiilor legate de acesta. In plus, daca in grupul tinta al proiectul vor fi inscrise persoane cu dizabilitati, in selectarea partenerilor de practica se vor avea in vedere existenta infrastructurii si a conditiilor necesare, astfel incat, participarea acestora sa nu fie ingreunata.

              Regulile de mediu

Utilizarea eficienta a resurselor

In toate etapele de realizare, implementare si sustenabilitate se va aplica principiul utilizarii eficiente a resurselor. In acest sens, se vor lua masuri corespunzatoare la nivelul echipei de proiect constând în utilizarea rationala a resurselor prin alegerea unei logistici adecvate (forme avansate de comunicare precum posta electronica, chat-ul, multiplicarea documentelor doar daca este absolut necesar) si utilizarea experientei anterioare in dezvoltarea si implementarea de proiecte care promoveaza utilizarea eficienta a resurselor. Se va lua si masura de sensibilizare pe tema dezvoltarii durabile prin inserarea unui mesaj special in corespondenta electronica, care sa atraga atentia asupra problemelor de mediu si sa indemne la protectia acestuia. Membrii grupului tinta, precum si restul persoanelor cu care vom intra in contact pe parcursul derularii activitatilor va fi constientizat asupra importantei utilizarii eficiente a resurselor. Protectia mediului si a resurselor este un alt aspect al dezvoltarii durabile promovate si de proiect. Toate activitatile proiectului se vor desfasura in spatii special amenajate astfel incat sa respecte normele de mediu precum si cele de securitate si sanatate in munca si se va tine cont de o gestionare eficienta a resurselor proiectului, asfel incat sa asigure protectia mediului inconjurator. In achizitionarea tehnologiei necesare pentru implementarea proiectului doua dintre criteriile majore de selectie le vor constitui eficienta energetica si durabilitatea. Se vor achizitiona echipamente care vor contribui la consolidarea capacitatii institutiei beneficiare de a raspunde noilor standarde ale societatii informationale, iar pe de alta parte, vor avea in vedere protejarea mediului si economia resurselor.

Atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice

Pentru a reduce vulnerabilitatea României la impactul schimbarilor climatice este necesara constientizarea si implicarea întregii societati pentru îndeplinirea eforturilor de asigurare a rezilientei necesare la efectele negative pe care le va genera fenomenul de încalzire globala în viitor, prin mobilizarea tuturor resurselor în aplicarea masurilor de adaptare la aceste schimbari. In acest sens, se vor achizitiona, in masura in care acest lucru va fi posibil, surse de iluminat economice, se vor avea in vedere sfaturile specialistilor in domeniu in privinta deconectarii aparaturii electronice dupa finalizarea activitatiii zilnice, etc.

3.2 Implementarea proiectului

Componența echipei de managemet și implementare a proiectului

Egalitatea de șanse (egalitatea de șanse între bărbați şi femei/non-discriminare/ accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități)

În ceea ce privește componența echipei de management și implementare de proiect ne asigurăm că aceasta este echilibrată din punctul de vedere al dimensiunii de gen și, de aceea experții vor monitoriza pe parcursul implementării activităților respectarea și aplicarea principiior orizontale și problematica egalității de șanse.

Dezvoltare durabilă/Utilizarea eficientă a resurselor/Atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice

Pentru echipa de management și de implementare a proiectului și pentru membrii grupului țintă, în cadrul stagiilor de practică se vor realiza informări cu privire la problematica dezvoltării durabile și la modalitățile concrete de economisire a resurselor utilizate în cadrul activităților proiectului. Această problematică include:

  • Utilizarea preponderentă a infrastructurii IT în gestionarea documentelor (sisteme de transmitere şi gestionare electronică a documentelor);
  • Evitarea imprimării documentelor pe hârtie sau utilizarea de hârtie reciclabilă și/sau tipărirea față-verso, atunci când este necesară imprimarea;
  • Evitarea reuniunilor de proiect care presupun deplasarea membrilor echipei de management, implementare şi a altor persoane implicate (parteneri) pe distanţe lungi, în favoarea susţinerii reuniunilor în spaţiul virtual (prin Skype, Google Meet de exemplu); Majoritatea întâlnirilor de lucru a experților au fost și vor fi realizate în continuare prin intermediul spațiului virtual.
  • Evitarea utilizării autoturismelor în deplasările necesare activităților de management și implementare de proiect și optarea pentru mijloace alternative de transport care poluează mai puțin – transport în comun, reţeaua feroviară etc.
  • Achiziționarea, în masura in care acest lucru va fi posibil, a unor surse de iluminat economice, se vor avea in vedere sfaturile specialistilor in domeniu in privinta deconectarii aparaturii electronice dupa finalizarea activitatiii zilnice.

Implementarea propriu-zisă a activităților prevăzute în proiect:

Egalitatea de șanse (egalitatea de șanse între bărbați şi femei/non-discriminare/ accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități)

  • Calitatea livrabilelor/documentelor/rezultatelor – În procesul de evaluare și avizare a livrabilelor/documentelor elaboratei în cadrul proiectului se ține cont de respectarea/promovarea egalității de șanse, în sensul în care conținutul acestora trebuie să reflecte o abordare integratoare. Mai exact, pentru:
  • metodologiile și procedurile elaborate în cadrul proiectului ne vom asigura că acestea respectă legislația în vigoare și nu au un impact negativ (nu contribuie la perpetuarea unor atitudini discriminatoare), din perspectiva dimensiunii de gen, sau asupra vreunui grup vulnerabil.
  • serviciile furnizate beneficiarilor grupului țintă, ne vom asigura că nu există grupuri vulnerabile care nu au acces la aceste servicii
  • rapoarte, analize, studii etc. elaborate în cadrul proiectului ne vom asigura că acestea iau în calcul dimensiunea de gen și acomodarea la nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile. Materialele trebuie să evite stereotipurile de gen şi prejudecăţile la adresa grupurilor vulnerabile şi trebuie să prezinte modele pozitive/de succes.
  • Desfășurarea sesiunilor de recrutare și înscriere a grupului țintă/sesiunilor de consiliere /organizarea si derularea concursului de planuri de afaceri
  •               Realizarea de informari cu privire la principiile orizontale pentru membrii GT, în cadrul proiectului, prin intermediul cărora sunt informati despre metodele de combatere a discriminării, segregării sau lipsa tratamentului egal la locul de muncă. Introducerea unei capitol special privind principiile orizontale și respectarea acestora în cadrul Manualului de instruire și pregătire practică.
  • Materialele elaborate pentru pregătirea acestora trebuie să evite stereotipurile de gen și cele asociate grupurilor vulnerabile și trebuie să prezinte modele pozitive/de succes;
  • Grupul de participanţi la aceste evenimente trebuie să aibă, pe cât posibil, o componență de gen echilibrată. Pe parcursul procesului de înscrierea și recrutare a grupului țintă participant la activitățile proiectului se va ține seama de acest aspect al egalității de șanse și de gen;
  • Se va verifica și monitoriza faptul că nu există obstacole care pot exclude anumiți membri ai grupului țintă de la aceste acțiuni/activități:
  • Programul derulării activităților trebuie să fie flexibil și adaptat participanților (de exemplu, activitățile cu grupul țintă, stagiile de practică să nu fie organizate în perioade de sărbători legale sau specifice unor minorități religioase etc);
  • Locul de desfășurare al acestor activități trebuie să fie accesibil tuturor participanților, inclusiv persoanelor cu dizabilități. Se vor verifica de fiecare data aceste aspecte cu cei care deţin spaţiile în care vor fi organizate evenimentele;
  • Locațiile unde vor fi derulate sesiunile de consiliere trebuie să fie cât mai aproape de centrele universitare de unde au fost recrutați studenții. Experții proiectului se vor deplasa către locațiile stabilite. A fost luat în calcul costurile aferente transportului experților către diferitele locuri de desfășurare a evenimentelor.
  • Activitățile privind comunicarea și vizibilitatea:
  • Toate materialele elaborate în scopul asigurării vizibilității proiectului pot conține mesaje scurte care promovează egalitatea de șanse;
  •  În selectarea locurilor de desfășurare a evenimentelor de promovare a proiectului, se va ține cont de aspectele legate de accesibilitate și program, astfel încât toți participanții să aibă acces egal la acestea;
  • În cadrul evenimentelor/acțiunilor desfășurate vor fi realizate informări legate de conștientizare/sensibilizare cu privire la egalitatea de șanse.

Dezvoltare durabilă/Utilizarea eficientă a resurselor/Atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice

Se va verifica și monitoriza faptul că pe parcursul implementării activităților resursele sunt utilizate economic şi raţional. Se vor stabili şi impune reguli şi limite de consum.

S-a avut și se va avea în vedere achiziţionarea de echipamente şi bunuri cu un consum redus de energie, produse din materiale reciclate sau cel puţin reciclabile;

  • Calitatea livrabilelor/documentelor/rezultatelor – În procesul de evaluare și avizare a livrabilelor/documentelor elaborate în cadrul proiectului, se ține cont de respectarea/promovarea dezvoltării durabile, în sensul în care conținutul acestora trebuie să reflecte abordarea integratoare:
  • metodologiile și procedurile elaborate în cadrul proiectului ne vom asigura că acestea nu au un impact negativ asupra dezvoltării durabile
  • serviciile furnizate beneficiarilor grupului țintă, ne vom asigura că acestea iau în calcul și implicațiile din perspectiva dezvoltării durabile
  • rapoarte, analize, studii etc. elaborate în cadrul proiectului ne vom asigura că acestea iau în calcul dezvoltarea durabilă.
  • Desfășurarea sesiunilor de recrutare și înscriere a grupului țintă/sesiunilor de consiliere/derularea concursului de planuri de afaceri/monitorizarea
  • Sesiunile recrutare și înscriere a grupului țintă/sesiunilor de consiliere și orientare profesională/desfășurarea stagiilor de practică trebuie să conțină cel puțin o activitate de informare privind tema dezvoltării durabile;
  • Marea majoritate a materialelor folosite pentru derularea acestor activități vor fi distribuite în format electronic și se va evita tipărirea pe hârtie.
  • Vor fi folosite site-urile web ale proiectului si partenerilor pentru distribuirea materialelor pentru derularea activităților specifice sau sau vor fi distribuite  prin e-mail;
  • Locaţiile de desfăşurare a acțiunilor dedicate proiectului vor fi selectate pe criterii de respectare a mediului – luminată natural, aerisită natural (şi nu prin instalaţii electrice), dotată cu echipamente sanitare ecologice, consumabile ecologice etc.;
  • Se va avea în vedere reducerea consumului de resurse pentru transportul către diferitele locații de desfășurare.
  • Activitățile privind comunicarea și vizibilitatea:
  • Toate materialele elaborate în scopul asigurării vizibilității proiectului vor conține mesaje scurte care promovează dezvoltarea durabilă;
  •  În cadrul conferințelor, se pot organiza scurte paneluri/module de informare cu privire la tematica dezvoltării durabile.

3.3 Monitorizarea proiectului

Egalitatea de șanse (egalitatea de șanse între bărbați şi femei/non-discriminare/ accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități)

În vederea monitorizării integrării principiului egalității de șanse în activitățile proiectului, încă din etapa de elaborare au fost sabilite tipuri de informații și indicatori ce trebuie colectate, respectiv măsurați. Pentru monitorizarea proiectului se vor lua în considerare următoarele elemente:

  • Echilibrul de gen în cadrul echipelor de management de proiect – se vor colecta date cu privire la distribuția de gen;
  • Echilibrul de gen și modalitatea în care grupurile vulnerabile sunt reprezentate în cadrul grupului țintă – se vor colecta date cu privire la distribuția de gen și apartenența la grupuri vulnerabile în etapa de realizare a analizei nevoilor grupului țintă;
  • Numărul de acțiuni transversale privind egalitatea de șanse – sesiuni de informare/conștientizare în cadrul proiectului;
  • În etapa de implementare a proiectului, se vor colecta în mod regulat date în funcție de acțiunile/indicatorii asumați în cererea de finanțare (inclusiv indicatori de proiect) cu privire la integrarea principiilor orizontale;
  • În cadrul rapoartelor tehnice și de monitorizare se va evidenția integrarea egalității de șanse.

Dezvoltare durabilă/Utilizarea eficientă a resurselor/Atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice

Monitorizarea modului de respectare a principiului dezvoltării durabile în cadrul activităților proiectului de către experții Expertii informare, selecție GT și dezvoltare parteneriate prin intermediul unor instrumente specifice.

  1. Cadrul strategic și legislativ

Egalitatea de șanse (egalitatea de șanse între bărbați şi femei/non-discriminare/ accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități)

Principalele documente strategice în domeniul egalității de șanse la nivel european sunt:

  • Strategia cadru – Nediscriminare și șanse egale pentru toți;
  • Strategia privind egalitatea între bărbați și femei 2010-2015.

Principalul document strategic în domeniul egalității de șanse și dezvoltării durabile la nivel național este ”Strategia națională în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați pentru perioada 2014-2017”.

Alte strategii relevante pentru tematică sunt:

  • Strategia de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2015-2020;
  • Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 2014-2020;
  • Strategia naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei 2015-2020;
  • Strategia privind Reducerea Părăsirii Timpurii a Școlii în România;
  • Strategia naţională privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, 2014 – 2020 (proiect);
  • Strategia naţională pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice 2015–2020 (proiect);
  • Strategia Națională pentru Învățământ Terțiar 2015 – 2020.

Legislația relevantă privind egalitatea de șanse

La nivel european:

  • Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 21 – Nediscriminarea şi art. 23 – Egalitatea între femei și bărbați;
  • Directiva europeană 2000/78/EC privind crearea unui cadru general în favoarea egalității de tratament în ceea privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă;
  • Directiva europeană 2006/54/CE privind principiul egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă;
  • Directiva europeană 2000/43/CE de punere în aplicare a principiului egalității de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică.

La nivel național:

  • Ordonanța de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • Ordonanța de Urgență nr. 67/2007 privind aplicarea principiului egalității de tratament între bărbați și femei în cadrul schemelor profesionale de securitate socială;
  • Ordonanța de Urgență nr. 61/2008 privind implementarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii şi furnizarea de bunuri şi servicii, republicată;
  • Legea nr. 448/2006 privind protecția şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată;
  • Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr. 189/2013 privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap

Dezvoltare durabilă/Utilizarea eficientă a resurselor/Atenuarea si adaptarea la schimbarile climatice

Principalele documente strategice în domeniul dezvoltării durabile la nivel european sunt:

Comunicarea CE COM(2009) 400 final – Integrarea dezvoltării durabile în politicile UE: raport de analiză a Strategiei de dezvoltare durabilă a UE;

  • Strategia Europa 2020 pentru creștere inteligentă, durabilă și incluzivă.

La nivel național, reprezentativă este Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României Orizonturi 2013-2020-2030.

Alte strategii relevante pentru tematica dezvoltării durabile:

  • Strategia Naţională a României privind Schimbările Climatice 2013-2020;
  • Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor 2014-2020;
  • Strategia Națională și Planul Naţional de Acţiune Pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România;
  • Strategia Energetică a României pentru perioada 2007-2020;

Legislația relevantă privind dezvoltarea durabilă

La nivel european:

  • Tratatul de funcționare al Uniunii Europene;
  • Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului;

La nivel național:

  • Ordonanța de Urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului;
  • Hotărârea Guvernului nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe;
  • Ordinul nr. 995/2006 pentru aprobarea Listei planurilor și programelor care intră sub incidența HG nr. 1076/2004;
  • Ordinul nr. 117/2006 pentru aprobarea Manualului privind aplicarea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe;
  • Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare.